МЕТРОСТАНЦИЯ НДК

МЕТРОСТАНЦИЯ НДК

Разширение на Софийското метро, метростанция “Метростанция НДК”. Идейна и работна фаза. Проектът е започнат 2010г. и ще завърши 2012г.

Инвеститор: “Метрополитен” ЕАД
Изпълнител: ТРЕЙС ГРУП ХОЛД АД
„Старт-Инжинеринг” АД – Пълен инжинеринг в областа на електро механичните части.
Проектанти : арх.Елена и Фарид Пактиавал , арх. Силвия Миткова, арх. Румяна Костадинова

Концепцията на архитектурния проект на тази изцяло подземна станция е породен от желанието да се избегне напълно усещането за подземие , да се усвоят съществуващите помещения и да се улови духа на „Националният Дворец на Културата” и да се предаде един по- съвременен оттенък. Търсено е максимално обединяване на пространствата и създаване на естетическа подземна градска среда с изчистена функция, с добра комуникация, с различни дейности на това и на наземното ниво.

Южният вестибюл подхода към него и голяма част от пероните стени са изградени в миналото и са на груб строеж.

Дизайнът на станцията напълно следва функцията . Базиран е на насоченсотта на ходовата линия т.е на „преминаваща” свободна пейзажна крива , която се чете ясно в окачените тавани, настилките и осветелнието. Цветовете се топли- бежаво, кафяво,керемидено червено, зелено.Редуват се полирани и неполирани повърхности.В контраст с керамиката и гранита са използвани цветни стъкла, придаващи повече изсиканост.

Got Something To Say!

AUTHOR

Пактиавал Архитекти

PROJECT DATE

септември 16, 2021

CATEGORY

Made, Интериор, Инфраструктурни обекти, Обществени сгради

NAME

МЕТРОСТАНЦИЯ НДК

TAGS

© 2024 Пактиавал Архитекти

Avik by Franchi Design

BACK TO TOP